Ochutnejte svět: jaké turecké speciality ochutnat v zahraniční destinaci?
Cestování s sebou přináší množství příjemných okamžiků. Mezi ně patří i ochutnávání tamějších pochoutek, které běžně v Česku nejsou k dostání. Zatímco v Itálii jdeme cestou pizzy nebo těstovin, o něčem jiném je takové Turecko. Mezi Čechy velmi oblíbená destinace vhodná pro letní dovolenou, kde budou i naše bříška skutečně spokojená. Jen je tedy otázkou, co konkrétně můžeme v Turecku ochutnat a po čem se na talířích doslova zapráší?
Turecko nebo Řecko?
I když se budete nacházet v Turecku, zdejší gastronomie vám přijde velmi podobná té řecké. Například se zde nosí na stůl misky s různými lahůdkami, kterým se říká mezze. Obvykle obsah tvoří různě připravovaná zelenina, také artyčoky, dále fazole nebo plněné cibule.
Pokud bychom měli být konkrétnější a upustili bychom o mísy plné spíše přílohy než plnohodnotných pokrmů, zmíníme například burek, což je listové těsto plněné sýrem a mletým masem. Cacik je zase strouhaná okurka s jogurtem, smíchaná s olivovým olejem a také česnekem. Kumpir je velký brambor pečený se slupkou a poté plněný zeleninou.
Když máte chuť na hlavní jídlo
Jako hlavní jídlo se zde podává samozřejmě kebab, který je oproti tomu českému trochu jiný. Rozhodně je kvalitnější, plný plnohodnotnějších chutí. Oproti našemu kuřecímu se v Turecku podává spíše hovězí. Pozornosti neunikne takzvaný döner kebab, který je vlastně masem otáčejícím se na jehly, ze kterého se maso postupně ukrajuje.
Samozřejmě se vám zde dostanou i ryby, pokud jsou nedílnou součástí vašeho jídelníčku. Místo českých kaprů zde však najdete parmice, kambaly, také humry nebo krevety a tuňáky.
A na závěr dezerty
Nesmíme však zapomenout na dezerty, kterých je zde také celá spousta. Nejoblíbenější je baklava čili listové těsto s ořechy nebo pistáciemi, polité medem. Lokum jsou zase kostičky ze sladkého želé a s příchutěmi růží a máty. Helva – to je zase velmi jednoduchý dezert spočívající pouze ve spojení rozemletých sezamových semínek s cukrem.