Včas si zajistěte vízum do Ruska

Do Ruska míří hodně návštěvníků nejen za turistickými atrakcemi, ale rovněž za mnohými obchodními příležitostmi. Podnikatelé si stanoví datum jednání podle svých potřeb, proto buďte včas vybaveni vyžadovanými dokumenty.

Cestování z turistického hlediska

Jestliže se do Ruska chystáte pouze za účelem soukromého cestování, které nebude trvat déle než jeden měsíc, vystačíte si s předložením turistického víza. Stejné požadavky platí i pro obchodní cesty a soukromé návštěvy, rozhodující je maximum pobytu do jednoho měsíce. Ano, tato varianta plně vyhovuje i českým podnikatelům, kteří zde jednají o pracovních záležitostech, ale nejde o příliš frekventované cesty. Jakmile se sem vydáváte za obchodem častěji, preferujte služební vízum do Ruska, abyste si obstarali více vstupů do země na delší časový úsek. Vízum po vás budou chtít přímo na letišti ještě před odletem a posléze na imigrační kontrole, jak vstoupíte na cizí území.

Udělení ruského víza krok za krokem

Ruská ambasáda v Praze vám pomůže s vyřízením víza, ale neobejdete se bez doložení několika dokumentů. Hlavně mějte u sebe cestovní pas s platností minimálně šesti měsíců po termínu návratu z vaší cesty. Zkontrolujte si, jestli má váš pas tři volné strany pro služební vízum, dvě pro turistické. Rovněž přijdete s kopií pasové strany, kde jsou uvedeny osobní údaje o žadateli. Dojde k vyplnění stanoveného formuláře, kam vše vepište pečlivě a bez chyb, aby nedošlo k zamítnutí kvůli nedostatkům. V případě, že vlastníte nějaký druh pozvání, přiložte ho. Jedná se například o studijní, turistické, pracovní, soukromé návštěvní. Na dobu platnosti víza si uzavřete cestovní pojištění v zahraničí, které již předkládáte při své žádosti na ambasádě. Uvádí se jméno a územní platnost. A nechte si vytvořit také standardní barevnou dokladovou fotografii o formátu 3,5 x 4,5 cm. Fotka nesmí mít stáří déle než šest měsíců.

Sdílet článek