Vařte zdravě a chutně ve vaší restauraci

Otázka, kterou si musí položit každý majitel restaurace, zní: „Jakým směrem by se moje restaurace měla vydat?“ Má to být restaurace s typicky českou, orientální nebo zdravou kuchyní? Jakým směrem se bude ubírat vaše kuchyně, je totiž rozhodující i pro zařízení a nákup vybavení restaurace. Řekněme, že jste se rozhodli pro dietní a zdravou stravu, která osloví vegetariány, maminky i sportovce. I když se může zdát, že na sporáku uvaříte cokoli, je dobré mít v gastronomickém zařízení i jiné pomocníky, kteří usnadní a urychlí práci kuchařů. Za velmi příznivé ceny tyto spotřebiče prodává i gastro bazar. Které zařízení nesmí chybět v restauraci se zdravým jídelníčkem?

Jak správně uvařit rýži?

Rýže díky svým vlastnostem je jednou z hlavních složek vašeho stálého menu. Proto by měla být perfektní po chuťové stránce i svou konzistencí, ne příliš mazlavá ani ne suchá.

Řeknete si teď asi, že uvařit rýži přece umí i „kuchařské ucho“. Ze zkušeností vím, že uvařit dobrou rýži může být skutečně oříšek. Lze vyzkoušet různé technologické postupy, koupit jiný druh rýže, vyměnit kuchaře, ale rýže pořad nebude světová. Proč? Protože při vaření tak velkého množství se to dá vždycky pokazit. Proto si do restaurace pořiďte vařič rýže a zeleniny. Pomocí tohoto jednoduchého vařiče připravíte bez trápení skvělou rýži, jejíž chuť si zamilují lidé v širokém okolí. Své uplatnění vařič najde i při dušení zeleniny. V páře připravíte chutně kapustičky, brokolici i mrkev. Tepelná úprava zeleniny je lehká a zachová všechny její živiny.

Horké jídlo podáváme na teplém talíři

V restauraci je nutno dodržet pár zásadních pravidel. Podávané jídlo musí být vždy chuťově stejné. Lidé si vaše pokrmy oblíbí a budou očekávat, že jim je vždy poskytnete ve stejné kvalitě. Hostům vždy servírujte jídlo teplé. Vyhněte se servírování teplých jídel na studené talíře obzvlášť během obědů. Režon udrží talíře stále teplé, a proto by ve vaší restauraci měl mít své pevné místo!