Kde se vzal popcorn, aneb zajímavosti o tradiční pochoutce z kina
Když chcete vyrazit do kina, počítáte s tím, že se tam pořádně „nadlábnete”. Kromě sladké limonády si totiž koupíte i popcorn, bez kterého by filmová podívaná nebyla tak záživná. Navíc typická laskomina z kina chutná ve velkých kinosálech daleko lépe než doma, když ji vyrobíme v mikrovlnce. Důvodem jsou stroje na popcorn, ze kterých chutná kukuřičná dobrota zcela jinak. Pojďme si však říct několik zajímavostí o samotném popcornu, kterými třeba ostatní při budoucí návštěvě kina ohromíte.
Je to jen olej a voda
Řada lidí se domnívá, že popcorn je vysoce nezdravý. Ve skutečnosti jsou jádra popcornu tvořená jen dvěma ingrediencemi, kterými jsou olej a voda. Kapaliny se poté ohřívají a vlivem vysokého tlaku při ohřevu pukají.
Tuto „vědu” už znali starověcí Mexičané, kteří, podle dostupných pramenů, poprvé objevili popcorn. Jinými slovy je popcorn starý déle jak 5600 let. A to může říct jen málokterá surovina, kterou dnes běžně používáme.
TIP: Nerezové gastronádoby a víka najdete na www.eprumysl.cz
Díky, Spojené státy americké
Dnes patří popcorn ke skutečně oblíbeným pochoutkám, bez kterých by kino nebylo takovým zážitkem. Kdyby však před lety nedošlo k masivnímu vysévání kukuřice na území Spojených států amerických, pravděpodobně bychom se z něj tolik netěšili. I díky onomu masivnímu vysévání si kukuřice získala takovou popularitu a popcorn se následně rozšířil do celého světa.
Z dostupných informací vyplývá, že obliba popcornu se radikálně zvýšila na počátku devadesátých let minulého století. Tehdy se totiž zrodil stroj na popcorn zvaný „popcornovač”. A tím se započala éra masivního konzumování kukuřice, která se najednou jedla až třikrát více než kdy dřív.
K navýšení konzumace popcornu došlo hlavně během druhé světové války. Dnes je popcorn nedílnou součástí každé pořádné filmové podívané a najdeme ho v mnoha příchutích, díky čemuž se zavděčí každému strávníkovi.