Káva ze země sopek, deštných pralesů a starých civilizací

Guatemala je navzdory své malé rozloze jednou z nejrozmanitějších zemí světa, a to jak po klimatické, tak i kulturní stránce. V této zemi narazíte na více než dvacet mayských dialektů, nachází se tu i aktivní sopky, pralesy a horské vrcholky sahající do výšek přes 3 000 metrů. Rozmanitost se odráží i v chuti místní kávy, která patří právem k těm nejlepším na světě. Guatemalská káva se vyznačuje širokou paletou chuťových profilů (od svěží kyselosti přes květinové tóny až po hluboké čokoládové nuance).

Příběh guatemalské kávy

I v České republice zakoupíte tento druh kávy. Stačí se podívat do e-shopu, který se na prodej kávy zaměřuje, a tím je Káva MONRO. Ve svém portfoliu má i guatemalskou kávu, o níž vám nyní řekneme krátký příběh. První kávovníky se do Guatemaly dostaly koncem 18. století, ale většího rozšíření se dočkaly až o sto let později. Hlavním impulzem byl úpadek pěstován indigovníku, který nahradily právě kávové plantáže. V 70. letech 19. století vláda zabavila půdu a začala ji používat na pěstování kávy, a tím vznikly velké kávové farmy. Do roku 1900 už káva tvořila 80 % guatemalského exportu. Nicméně s každou novou diktaturou přicházely i krize.

Jak guatemalská káva chutná?

Chuť guatemalské kávy není pouze výsledkem přírodních podmínek, ale i lidského úsilí. Většinou se káva v této zemi zpracovává mokrou, respektive pranou metodou, a proto má tak čistý profil a jasné chuťové nuance. Pěstitelé často pracují ve velmi obtížných podmínkách bez moderní infrastruktury, ale rozumí půdě i kávovníkům. Pokud tedy hledáte kávu, která vás osloví chutí i původem, guatemalská zrna jsou skvělou volbou. Navíc se dá skrze zmíněný e-shop koupit káva v akci. Získáte slevu 10 % na celou objednávku zadáním slevového kódu, který najdete na webu.